Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 1. desember, 2015

1: Hva spiser man til jul i Ukraina?

1: Hva spiser man til jul i Ukraina?

 

Ifølge en gammel ukrainsk folketradisjon skal familien  samle seg rundt bordet for et festmåltid når den første stjernen kommer på himmelen den 6. januar, som er julaften. Dette måltidet blir kalt  Svjata Vetsjerja, hellige middag. Man skal ikke spise dagen før dette måltidet for å markere den siste fastedagen i den 40 dager lange julefasten som starter 28. november. Siden julaften også er fastedag så skal ingen retter på bordet inneholde kjøtt (det er lov med fisk).

Selv om måltidet ikke inneholder kjøtt på kaller man det også for «rik kveldsmat» fordi den skal bestå av 12 forskjellige retter, som symboliserer de tolv apostler. Det varierer fra region til region hvilke 12 retter som skal serveres, men det som er felles for alle er uzvar og kutja.

Uzavar er kompot laget av tørket frukt.

uzvar
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

Kutja er en søt korngrøt, som man tradisjonelt starter med først på julaften. Den serveres vanligvis  med knuste valmuefrø, valnøtter og rosiner.


Blandt de tolv rettene som serveres på ukrainsk julaften er borsj, goluptsi og marinerte sopp de vanligste.

    • maidannorway
    • Twitter
    • Pinterest
    • VKontakte
    Golubtsi
    • maidannorway
    • Twitter
    • Pinterest
    • VKontakte
    Borsj
    • maidannorway
    • Twitter
    • Pinterest
    • VKontakte
    Marinerte sopp

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Pin It on Pinterest

Share This

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!