Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 11. desember, 2015

11: Gammelt nyttår

11: Gammelt nyttår

Når man først snakker om julefeiring i Ukraina må man også i tilleg til selve julen nevne to andre helligdager som kommer etter jul – Basilos den stores dag (Василя Святого) også kjent som gammelt nyttår den  14.  januar og Helligtrekongers dag den 19 januar. Det er ment at julemarkeringen starter med en hellig middag på julaften den 6. januar og slutter den 19. januar. Alle disse dagene har tradisjoner knyttet til dem.

Gammelt nyttår – er nyttårsdagen i følge den julianske kalender som brukes av kirken i Ukraina. Den markeres om natten mellom den 13. og 14. januar i den gregorianske kalender, den sivile kalender som vi bruker nå. Det observeres ikke store feiringer den dagen i Ukraina nå, men alle husker at folk brukte å feire nyttår den dagen før.

Den viktigste tradisjonen fra feiringen av gammelt nyttår er «posivannya» eller bokstavelig talt såing av korn inne i huset.  Posivannya  begynner på morgen før soloppgang den 14. januar og skal gi dem en god avling i det kommende året. Det er kun gutter eller menn som gjør dette, da det også denne dagen skal bringe lykke at den første som kommer inn i huset er en mann.

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This