Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 15. desember, 2015

15: Hvem er den ukrainske Julenissen?

15: Hvem er den ukrainske Julenissen?

 

Akkurat som i Norge finnes julenissen også i Ukraina. Selv om den ser litt annerledes ut og at han ikke kalles julenissen, men Did Moroz, det vil si «Bestefar Frost» eller «Fader Frost». Han kommer med gaver til barna, ikke på julaften som i Norge, men under Nyttårsfeiringa. Som regel har han med seg barnebarnet sitt, Sniguronka (Snøjomfrua) som er alltid med på alle juletrefester både i barnehager og skoler. I det siste har det også blitt populært med å «bestille» et besøk av Did Moroz og Sniguronka hjem til barna. Foreldrene avtaler på forhånd «scenario» og gir på forhånd gaver til Did Moroz som barnet deres skal få.

Men slik var det ikke alltid. Did Moroz er relativt ny for Ukrainere. Han var ”skapt” av Sovjet-regjeringen i begynnelsen av det tjuende århundre. Under innføringen av kulturpolitisk propaganda og sosialistiske tradisjoner som i hovedsak var anti-religiøs, anti-kapitalistisk og anti-vestlig, førte Sovjetunionen en tøff kamp for å kvitte seg med den ukrainske julenissen Svjatyj Mykolaj (St. Nicholas). Det var da de innførte Did Moroz og Sniguronka.

Det betyr heller ikke at St. Nikolas var glemt. Tvert i mot, i år i julebyen i Kyiv, så er det St. Nikolas som kommer til å være i sentrum av julefeiring og nyttårsfeiring – og ikke Did Moroz. I tillegg markerer folk St. Nicholas-dag i Ukraina den 19. desember. Da er det vanlig at barn får gaver i form av leker og godteri.

I Ukraina så er det både Did Moroz og St. Nicholas som har den rollen som julenissen har i Norge. Men akkurat nå er det debatt i Ukraina om å bli kvitt den Sovjetiske påvirkningen og heller returnere tilbake til den vanlige og mer naturlig nissen for ukrainerne, nemlig St. Nicholas.

 

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This