Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 17. desember, 2015

17: Ukrainske tradisjonelle hjemmelagde juledekorasjoner.

17: Ukrainske tradisjonelle hjemmelagde juledekorasjoner.

 

Didukh

Didukh er en av de eldste juledekorasjoner i Ukraina. Didukh symboliserer høst, rikdom, velferd, samt udødelig stamfar – «bestefar». Didukh er laget enten av det første kornneket, eller av det siste knippet. Etableringen og senere brenning av didukh symboliserer kontinuitet og perioden for innhøsting. Didukh ble plassert i den østlige hjørnet av huset, der ikonet ble plassert. Det var en av de viktigste symbolene på alle tre vinter helligdager. Foruten ble didukh ansett som en beskyttelse av huset. Det var enda et ordtak: «Når Didukh kommer inn i huset, går trøbbel ut av huset».

Didukh
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

Didukh

«Edderkopp»
En tradisjonell juledekorasjon, som er laget av strå. Den henges i taket. På grunn av luftsirkulasjonen i huset, var de små edderkoppene i bevegelse, og lignet på et ekte insekt. Edderkoppen har dessuten vært ansett som en budbringer av gode nyheter, noe som forklarer hvorfor de alltid ble laget på julaften. Bortsett fra kristne symboler, kombinerer edderkoppen mye mer gamle hedenske koder. Dette er et symbol som bringer rikdom. Sin kompliserte geometriske struktur ble også ansett for å være et symbol på universet og modellen av strukturen i universet.

Duer
Duer – fugler laget av tomme egg og farget papir – noe som skal ligne på vinger ved å stikke papiret gjennom to hull laget i skallet. De ble hengt i taket. Disse duene er sannsynlig symboler av duer, som det er sunget om i gamle ukrainske julesanger og som deltok i skapelsen av universet.

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This