Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 18. desember, 2015

18: Vodokhresha – dagen ukrainerne avslutter julefeiringen.

18: Vodokhresha – dagen ukrainerne avslutter julefeiringen.

Feiring av Jul avsluttes i Ukraina den 19. januar med Vodokhresha. Dette er dagen til minne om Jesus dåp av døperen Johannes i elven Jordan. I Norge feires denne dagen den 6. januar som Helligtrekongersdag og er knyttet til minnet om Jesus åpenbarelse for den hedenske verden, representert av de tre vise menn.

Legender og beskrivelser av Vodokhresha er godt bevart til i dag, og i Ukraina følges fremdeles alle tradisjoner av denne hellige dagen.

Dagen før Vodokhresha, den 18. januar, er en fastedag. På kvelden, når den første stjernen kommer på himmelen, samles hele familien rundt bordet til den tredje hellige middag – Svjata Vetsjerja. Festmåltidet består av fastetidens retter som varenyky med kål eller poteter, fisk, uzvar og kutja. Når den hellige middagen er ferdig, skal kutja stå igjen på bordet sammen med stearinlyset tent og en skje ved siden av.

I mange landsbyer før i tiden trodde man at ved midnatt den 18. januar skjedde det noe overnaturlige i elver og dammer, at vannet «ble urolig». Mange nysgjerrige kom ut til elver og dammer for å få bekreftelse på dette, men på grunn av det tykke islaget kunne de ikke se noe. Noen av bøndene har til og med fylt småflasker med midnattsvann og satt dem hjemme bak ikonene, da skulle vannet bli helbredende.

Tradisjonen med å skjære hull i isen er også godt bevart. Et stort kors – «Jordan» – skjæres ut av isen før Vodokhresha. «Jordan» plasseres ved siden av et ishull, dekorert med granbar og strandsnegl. Man tror at denne dagen får vannet helbredende egenskaper.

Den vanligste tradisjonen på Vodokhresha var og fortsatt er å bade i ishull. Hvert år er det flere ukrainere som tørr å stupe ut i det iskalde vannet. Det er verdt å merke seg at det er ikke blitt hørt om noen sykdom eller forkjølelse etter bading i ishull på Vodokhresha. Folk sier at vannet har kurert dem fra kroniske sykdommer.

Etter formiddagsgudtjenesten og innvielsen av dammer vender folk hjem. Mens vertinnen dekker middagsbordet, skvetter husverten det hellige vannet på alt i huset for å «helliggjøre» familie, hjem, gårdstun og utsyr. Jentene tyr til spådom denne kvelden.

Skal man tro folketegn, kan været på Vodokhresha fortelle mye om det kommende året: snøflak – til god avling, klart – det vil bli nok brød, stjerneklar natt – til god innhøsting av nøtter og bær.

Jul er en stor og fantastisk tid for alle, men alt godt tar slutt. Etter Vodokhresha, 20. januar, er folk tilbake til sine vanlige rutiner og ser frem til neste år.

 

Følg linken under og se en video om hvordan man feirer Vodokhresha i Vest Ukraina i våre dager.

https://www.youtube.com/watch?v=vwhabjDCVkA

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This