Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 7. desember, 2015

7: Carol of the bells

7: Carol of the bells

I går spurte vi i vår ukrainske julequiz om «Hvilken kjent ukrainsk julesang er med i filmen HOME ALONE?»

Svaret er Shchedryk eller Carol of the Bells som de fleste kjenner den som.

Tom Lund var en av de som hadde gitt riktig svar og han får boken vår «Zhyttia – Tobi», og et hefte med et utdrag norske oversettelser. Gratulerer!

Carol of the bells er en kjent julesang over hele verden. Mange kjenner den igjen fra også andre populære filmer som Harry Potter, The Muppets, og til og med i en episode av South Park finner du den.

I Norge er kanskje ikke alle klar over at dette opprinnelig er en ukrainsk sang. Den ble komponert av Mykola Leontovytsj i 1916, og senere gitt engelsk tekst av den amerikanske kordirigenten Peter Wilhousky.

Det kanskje enda færre er klar over er at sangen opprinnelig ikke var en julesang. Sangen var opprinnelig en ukrainsk folkesang kalt «Shchedryk». Sangen forteller om svalen som flyr inn i husholdninger for å proklamere om det gode året som familien vil få. Sangens tittel kommer av det ukrainske ordet «shchedryj» som betyr  «generøs».

Det var den tidligere antropologistudenten ved Rice University i USA, Anthony Potoczniak, som var på studiebesøk i Ukraina da han oppdaget noen folkesanger i vest-Ukraina som lignet på Carol of the Bells. Dette inspirerte ham til å finne ut mer om opprinnelsen til sangen.

Potoczniak forteller videre: «Veldig få mennesker skjønner at sangen Shchedryk ble komponert og framført i en tid da det var intense politiske konflikter og sosial uro i Ukraina.»

Slik har en enkel folkesang fra de ukrainske landsbyer utviklet seg til å bli en «julehit» i USA og andre vestlige land.

 

 

 

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This