Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 2. februar, 2015

Argumenter som får nett-troll til å sprekke

Argumenter som får nett-troll til å sprekke

 

Krigen i Ukraina er ikke geografisk avgrenset til Øst-Ukraina. Også i norske (som i svenske) kommentarspalter kjempes det daglig en kamp om hvordan denne konflikten bør forstås. På grunn av nett-troll har flere internettaviser valgt å stenge sine kommentarfelt. Mange kommentarfelt er imidlertid fortsatt en slagmark for halvsannheter og løgn om konflikten i Ukraina. For å hjelpe deg i kampen med å sprekke nett-troll, publiserer vi her en del argumenter som brukes uten hemninger i debatter, og som lett kan tilbakevises.

 

Dette argumentet finner du på flere prorussiske nettsider, og blir brukt til stadighet i debatter for å vise hvor ille den ukrainske statsministeren er. Saken er at Jatsenjuk aldri kalte befolkningen i Øst-Ukraina ‘undermennesker’. Dette er basert på en feilaktig oversettelse på hjemmesidene til den ukrainske ambassaden i USA. Han kalte terroristene som kriger i Øst-Ukraina for umenneskelige monstre. Det er vel en ganske så treffende beskrivelse.

 

Dette er et argument som har blitt brukt flittig av ulike prorussiske troll den siste tiden, som et bevis på at selv ikke ukrainske myndighetspersoner tror det er russiske soldater i Ukraina. Trollet ovenfor tar påstanden enda lenger, og mener den ukrainske stabssjefen innrømmet at man er i krig med lokalbefolkningen, og ikke ‘russere’.

Stabssjef Viktor Myzhenko sa imidlertid ikke noe slikt. Han sa at det ukrainske militæret har bevis for at russiske soldater sloss sammen med separatistene, men at ukrainske styrker ikke er i krig med regulære russiske styrker. Hvordan dette trollet får dette til å bli til at «Kiev er i krig med sin egen befolkning (komma) ikke med russere», kan nok bare han svare på.

 

Troll som dette har tydeligvis ikke fått med seg at krigen i øst ble startet av tidligere russiske KGB-agenter, at russiske soldater er blitt tatt til fange inne på ukrainsk territorium, at prorussiske separatister selv innrømmer at russiske statsborgere kjemper ved deres side, at russiske terrorister som kjemper i Donetsk klager over få lokale ‘brothers-in-arms’, eller at russiske soldater trenger et kurs i hvordan legge ut bilder på sosiale medier uten å røpe hvor bildene ble tatt.

 

Her har vi først og fremst å gjøre med en uvitende debattant, og ikke nødvendigvis et troll. Påstandene er imidlertid ganske så enkelt å tilbakevise. For det første, så er påstanden om at området er bebodd hovedsakelig av russere direkte feil (i det minste var det slik før krigen startet, og folk begynte å flykte fra området). I folketellingen fra 2001 oppga rundt 39 prosent av befolkningen i fylkene Donetsk og Luhansk at de anså seg for å være etnisk russiske.

For det andre, det er feilaktig at de som bor i dette området vil ha hjelp fra Russland. Meningsmålinger har vist at de som ønsker seg til Russland i disse fylkene er i et mindretall.

 

Denne siste tar vi med mer som en kuriositet. Dersom dette trollet kommer med korrekte opplysninger, betyr det at halve Ukrainas befolkning nå befinner seg i Russland.

 

Dette argumentasjonsbiblioteket blir oppdatert så fort vi finner andre usannheter i norske debattfelt.

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This