Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 29. mars, 2016

Den kontroversielle ukrainske riksadvokaten går av

Den kontroversielle ukrainske riksadvokaten går av

 

I midten av februar 2016 har Porosjenko skrevet på sin offisielle websiden at han hadde en samtale med riksadvokaten Viktor Sjokin og anbefalte ham å gå av. Avsjedssøknaden kom til Nasjonalforsamlingen en kort tid etter presidentens beskjed.

Det var imidlertid ikke mange som trodde at denne avsjedssøknaden var reel og at Porosjenko var virkelig klar til å bli kvitt med en av sine menn.

Viktor Sjokin på lik linje med hans to andre forgjengere begynte jobben med å love til ukrainere å bekjempe korrupsjonen og sørge for at forbrytelsene på Maidan blir etterforsket. Året er 2016 og hele Ukraina og først og fremt pårørernde til de drepte på Maidan venter fortsatt på resultater av etterforskningen. Viktor Sjokin har ikke rukket å fullføre det han hadde lovet i løpet av de 384 dagene han har vært Ukrainas riksadvokat.

Under den forrige president Janukovytsj var riksadvokatsembete sterk assosiert med korrupsjon og barrierer mot demokratisk utvikling av Ukraina. Mange ukrainere har hatt lite tillit til domstolene. Porosjenkos valg av riksadvokaten har ikke bidratt til å skape et bedre rykte for dette embete. Mange ukrainere har stilt spørsmålsstegn ved presidentens valg av riksadvokaten. Prosess av utvelgelse av riksadvokat har tradisjonelt vært lukket og ikke en gjenstand for de offentlige diskusjoner.

Sjokins avsjedssøknad ble en gjenstand for avstemning i nasjonalforsamlingen 29. mars 2016, der 284 stemmer av 226 nødvendige godkjente riksadvokatens søknad.

«Hallelujah! Finally!» var twitter-reaksjonen til Aivaras Abromavicius, Ukrainas økonomininister da nasjonalforsamlingen har endelig gitt sparken til Sjokin. Diskusjoner om hvem som blir den neste riskadvokaten har begynt for fult i ukrainske offentlige rom. Den valgte vil ha større press enn tidligere fra den ukrainske makteliten, ukrainske folket og internasjonalt samtidig som det er en forventning om at den nye riksadvokaten vil kunne være mindre avhengig av politikken og mer opptatt av loven.

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This