Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 14. oktober, 2016

Det finnes ikke en «russisk del» i Ukraina, NRK!

Det finnes ikke en «russisk del» i Ukraina, NRK!

 

Under en debatt i NRKs Dagsnytt Atten, 12. oktober, var tema norske bedrifters mangel på tilfredsstillende sikkerhetsklarering i forbindelse med outsourcing av IT-oppgaver til andre land, deriblant Ukraina. Det var da programleder Anders Magnus kom til å si til IT-ekspert, Per Thorsheim, at «noen av de arbeiderne i Ukraina kommer fra den russiske delen av landet og regnes seg vel nærmest som russere?».

Thorsheim virker som en dyktig ekspert på IT og sikkerhetsspørsmål, men når han svarer bekreftende på spørsmålet fra Anders Magnus står begge bak et utsagn som ikke stemmer. Det finnes ikke en «russisk del» i Ukraina.

Anders Magnus følger videre opp sin andre gjest med spørsmålet: «Hva synes du at folk som ser på seg selv som russere jobber med IT-sikkerhet?».

Maidan Norway reagerer på en slik fremstilling av ukrainere fra Øst-Ukraina. Deler av østlige Ukraina har siden våren 2014 vært okkupert av russiske militære styrker. Mange ukrainere som bor i disse områdene bor i konstant frykt for at russiske militære styrker eller såkalte opprørerne, som bevæpnes av Russland, igjen skal åpne for aktive krigshandlinger. NRKs fremstilling av befolkningen fra Øst-Ukraina som «nærmest russere» er veldig lite gjennomtenkt, uprofesjonelt og er direkte feil.

Det finnes deler av Ukraina i øst hvor den russiskspråklige andelen er høyere enn i resten av landet men det gjør ikke disse landområdene mer russisk. Storparten av innbyggerne i disse områdene oppfatter seg like mye ukrainsk selv om man snakker russisk. Et annet trekk med Øst-Ukraina er at man i byene nok ser en høyere andel russisktalende mens man utenfor byene snakker mer ukrainsk.

I en tid hvor vi i Ukraina-konflikten opplever en sterk bruk av propaganda og hvor myter dermed fort får innpass, ber vi om at NRK og norske medier alltid er presis i framstillingen og er bevisst på å ikke bygge opp disse mytene. Hvis ikke bidrar dere til å gi den norske befolkningen et feil inntrykk, noe som igjen kan brukes til inntekt i andre saker rundt situasjonen i Ukraina.

 

Olena Tkachenko
Hallvard Fagerland

Maidan Norway

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This