Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 4. mai, 2017

Eurovision Song Contest i et politisk bilde

Eurovision Song Contest i et politisk bilde

Det er klart for verdens største årlige mediebegivenhet. Melodi Grand Prix som vi gjerne sier i Norge eller Eurovision Song Contest som er den offisielle betegnelsen. Tittelen Melodi Grand Prix er en tittel vinneren kan smykke seg med. Siden Ukraina vant med sangen 1944 av Jamala for ett år siden er årets finale i Ukrainas hovedstad Kyiv.

Finalen i år er av mange omtalt som politisk. Det er selvsagt striden mellom Ukraina og Russland det tenkes på. Etter at Russland ville stille opp med sangeren Yulia Samoylova som Russland viste ikke ville få innreise til Ukraina grunnet det faktum at hun hadde opptrådd på Krim. Vi lar denne debatten ligge for denne gang, men ser på litt historie fra tidligere med politiske tilsnitt.

 

Innenlands politikk

Flere ganger har sanger hatt et klart politisk budskap i en innenlandsk debatt.

Italia 1974: Her fremfører Italia sangen Si. På norsk betyr det ja. Sangen var et klart ja til den kommende folkeavstemmingen i Italia om ja eller nei til selvbestemt abort.

Norge 1980: Sámiid Ædnan var Norges bidrag. En sang som handlet om et av datidens store tema, bevaring av Alta-Kautokeio vassdraget. Sangen handler om de som satt i protest mot utbyggingen i sametelt foran stortinget.

Israel 2000: På slutten av fremføringen dro den Israelske sanger fram et Syrisk flagg og ropte ut slagord om fred. Dette ble ikke godt mottatt i hjemlandet Israel.

Ukraina 2005: Landet måtte endre noe på sangen Razom nas bagato fordi dette kunne forbindes med Ukrainas oransje revolusjon i 2004.

Serbia og Montenegro 2006: Var da et land og skulle delta sammen. Imidlertid klarte ikke Serbia og Montenegro å forene seg om en felles sang og trakk seg derfor fra konkurransen.

 

Statskuppet i Portugal

Dette er kanskje den mest spektakulære hendelsen i Eurovisions historie. Året er 1974. Portugal er et diktatur og deler av det Portugisiske militære planlegger et kupp. Kuppet finner sted 25 April sent om kvelden. Startskuddet for kuppet var da Portugal entret senen og skulle framføre landets bidrag. Hvordan kuppet gikk? Jo, kuppet var vellykket og startskuddet for den såkalte nellikrevolusjonen. Denne resulterte i frie valg i Portugal og landet har siden vært et demokrati. Startskuddet for Portugals demokrati var med andre ord da artisten Paulo de Carvalho begynte å synge bidraget «after goodbye».

 

Utenriks politikk i Eurovision song Contest

Ukrainas vinner fra 2016 ble av Russland sett på som en politisk sang. Den omhandlet Krim-Tatarenes situasjon under Stalin tiden. Men bidraget fra Ukraina er langt fra det første og sikkert ikke det siste som kan settes inn i en utenrikspolitisk sammenheng.

Østerrike 1969: Østerrike boikottet Eurovision dette året i protest mot at Spania var arrangør. Franco satt enda ved makten i Spania og Østerrike ville ikke delta i det fascistiske Spania.

Jordan 1978: Jordan sendte Eurovision for første gang. Imidlertid satte de inn en annen sang da Israel framførte sitt bidrag. Jordan hadde ikke anerkjent Israel. Historien stopper ikke der fordi Israel vant like godt Melodi Grand Prix. Jordan kuttet sendingen og opplyste i ettertid at Belgia vant.

Libanon 2005: Det som kanskje ikke mange vet er at Libanon skulle delta dette året med sangen Quand tout s’enfuit. Men Libanon ville sende reklame når Israel framførte sitt bidrag. Dette ble ikke godtatt av EBU og Libanon har aldri deltatt, hverken i 2005 eller senere.

Israel 2007: Mange tolket teksten til Israel som at Iran ved president Mahmoud Ahmadinejad kom til å trykke på atom knappen. Sangen ble ikke nektet, men Israel kom ikke videre til finalen.

  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

2009 Georgia: Fikk ikke delta dette året. Årsaken var tittelen på sangen «We Don’t Wanna Put In». Forholdet mellom Russland og Georgia var veldig ampert etter at Russland gjorde noe som på mange måter minner om det Russland har gjort i Donbas øst i Ukraina. De invaderte to områder og siden har det vært en slags frossen konflikt i området mellom Russland og Georgia. Den gang ble Georgia pålagt å endre teksten, noe de nektet og stilte derfor ikke opp.

2009 Aserbajdsjan: Alle fra Aserbajdsjan det vil si alle 34 som stemte på Armenia ble kalt inn til avhør til myndighetene. Årsak var konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia om Nagorno-Karabakh.

2011 Armenia: Stilte med sangen «Boom Boom» som ble oppfattet som en metafor av Aserbajdsjan etter Armenias seier i konflikten om Nagorno-Karabakh.

2012 Armenia: Nektet å stille i konkurransen i protest mot at en Armensk soldat skulle være drept av en snikskytter fra Aserbajdsjan.

Eurovision Song Contest har blitt brukt politisk gjennom historien. Nåværende strid mellom Ukraina og Russland er ikke den første og helt sikkert ikke den siste. Lykke til i Kyiv!

 

Portugal 1974

Georgia 2009

Armenia 2011

Ukraina 2016

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This