Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 29. desember, 2014

Godt nyttår!

Godt nyttår!

 

Året vi nå har lagt bak oss vil bli stående som et merkeår i Ukrainas historie, på linje med uavhengighetsåret 1991. 2014 har gitt den ukrainske befolkningen de mørkeste dager, men også en spire til håp. De skjebnesvangre dagene i februar var på samme tid et blodig punktum for et korrupt vanstyre under ekspresident Viktor Janukovytsj og starten på en ny form for folkelig engasjement og samhold som man ikke har sett i Ukraina tidligere. Et vellykket president- og parlamentsvalg har blitt avholdt, og forhåpentligvis er fundamentet lagt for å bygge folks tillit til politikere og myndigheter. Året har forhåpentligvis også lært politikere at befolkningens tillit er noe som må fortjenes, og ikke noe som kan kjøpes.

Det styrkede nasjonale samholdet, som fikk en helt ny dimensjon etter russisk annektering av Krim og aggresjon i Øst-Ukraina, inkluderer dessverre ikke hele den ukrainske befolkningen. Ikke alle tok del i euforien under euromaidan, og det ukrainske samfunnet trenger nå å finne en slags enighet om hva Ukraina skal være, og ikke minst hva det vil si å være ukrainsk. Svaret her må selvfølgelig være inkluderende, hva gjelder språk, etnisitet og religion.

Uroen i Øst-Ukraina gjør det vanskelig å komme frem til en slik enighet, siden oppmerksomheten til både myndigheter og befolkning er rettet mot brannslukking i øst, heller enn statsbygging på ruinene av det forrige regimet. Selv om innslaget av utenlandske opprørere er stort, og den lokale støtten til de såkalte folkerepublikkene ikke nødvendigvis er særlig utbredt, er det som skjer i Øst-Ukraina et svært vanskelig dilemma som må løses, og da uten for mye innblanding fra andre stater.

2014 har altså vært et veiskille i ukrainsk historie. Alt for mange liv har gått tapt i denne prosessen. La det nye året minne alle disse ofrene ved at landet finner frem til en fredelig og konstruktiv vei fremover.

Vi i Maidan Norway ønsker med dette alle sammen et riktig godt nyttår!

 

Kortet nedenfor er donert til Maidan Norway av den ukrainske kunstneren Julia Polishchuk. Mer info.

Caption
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This