Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 5. desember, 2014

Humor som våpen i kampen mot propaganda

Humor som våpen i kampen mot propaganda

 

At ‘krigens første offer er sannheten‘, er nærmest blitt en klisjé hva gjelder nyhetsdekningen av konflikten i Øst-Ukraina, en klisjé alle ser ut å kunne enes om, uansett ståsted og geopolitiske sympatier. Direkte feilinformasjon, som bruk av bilder fra andre konfliktområder for å skape negative og feilaktige assosiasjoner, er lett å avsløre. Verre er det med hendelser hvor det ikke finnes entydige bevis, slik som i MH17-, Odesa- og Maidan-tragediene.

Propaganda er et effektivt virkemiddel der det finnes tvil, og gjennom ensidighet og halv- eller usannheter blir denne tvilen forsøkt utvidet og forsterket gjennom propaganda. Effektiv propaganda består således av reelle fakta eller ‘sannhet’ ispedd en liten del usannhet, som gir informasjonen sett under ett en stor grad av troverdighet.

En måte å ufarliggjøre og avkle propaganda, er å svare med humor. Et eksempel på slik bruk av humor, er et TV-innslag fra gjengen bak et populært humorprogram på den ukrainske TV-kanalen 1+1.

I innslaget får vi et innblikk i hverdagen til norgesvenn og den russiske propagandaens mentor, Dmitryj Kiseljov. Vi får høre forsnakkelser, slik som ‘Dette innslaget har vi konstrue… Beklager, dette innslaget har vi mottatt fra det fascistisk-banderivske Ukraina’. Kiseljovs beskrivelser av Ukraina blir nærmest tatt til det absurde, som da han spør assistenten hva ‘å stønne’ er på ukrainsk – ‘Sieg Heil’ er svaret.

Neste innslag som spilles inn i studioet omhandler flyktninger fra Ukraina. Kiseljov intervjuer en ‘flyktning’, som er til forveksling lik damen som dukket opp i utallige nyhetssendinger i Ukraina, hver gang med ulik identitet og bosted. Damen blir ikledd skitne klær, og forteller i intervjuet at hun kom alene som flyktning til Russland,  siden banderivtsene spiste barna hennes, med en mulig henvisning til løgnen som spredte seg i russiske medier om en tre år gammel gutt som skulle ha blitt korsfestet ‘fascistene’ i Ukraina. Pravyj Sektor kuttet av hennes russisk-språklige manns tunge. Hun blir stoppet av Kiseljov etter å ha sagt at hun er fra Dansk oblast, og ikke Dontesk oblast, og får beskjed om å lære seg teksten og aksenten bedre. Visittkortet hun får av Kiseljov henspiller på saken med Dmytro Jarosj’ visittkort.

Videre får vi se Kiseljov i samtale med sin sekretær, som har kjøpt presang til sønnen hans. ‘Det hadde jeg helt glemt’, svarer Kiseljov, ‘har jeg virkelig en sønn?’ Sekretæren forteller videre at Kiseljov står oppført på Vestens sanksjonsliste, og dermed ikke får visum til Europa eller USA. Selv om ferieparadiset Krim nå er russisk, ønsker Kiseljov å feriere i Miami, som året før. Han drar derfor til den amerikanske ambassadene for å ordne visum, hvor han lover at han aldri har snakket nedsettende om USA, og at USA er det eneste landet som kan gjøre om Russland til kjernefysisk aske. Han blir ikke trodd, og må ta en løgndetektortest.

Hjemme lurer sønnen på om far kommer for å feire 6-års dagen hans, mens moren teller dollar. Moren forklarer at faren tjener Russland, og på grunn av faren kan hele verden få vite sannheten. Med referanse til Jim Careys film ‘Liar’, ønsker sønnen at faren slutter å lyve i èn dag, når han blåser ut lysene på kaken.

Samtidig, på den amerikanske ambassaden, begynner Kiseljov å fortelle hva han faktisk mener om den amerikanske ambassadøren, og at han selv er ‘Kremls marionett’ og en ‘kjøpt og betalt journalist’.

Tilbake i studio klarer ikke Kiseljov lenger å snakke om ‘fascisme’, ‘banderivtsi‘ eller ‘juntaen’ i Kyiv, med påfølgende applaus og lovord fra TV-teamet.

Endelig hjemme med familien forsøker Kiseljov å få sønnen til å gjøre et nytt ønske. Sønnen ønsker seg Playstation, og fars forbannelse forsvinner som dugg for solen. Igjen er Kiseljov klar for å tjene Russland.

 

For versjoner med engelske undertekster, se del I og del II her.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This