Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 19. november, 2014

Krigen ved kulturfronten

Krigen ved kulturfronten

Krigen i Ukraina kjempes på mange fronter. Selv ukrainske og russiske musikere, skuespillere og forfattere må velge side i konflikten mellom Ukraina og Russland. For noen koster det jobben, for andre koster det ære og annerkjennelse opptjent i løpet av mange år –  mens det for noen også kan koste livet.

Konflikten mellom Ukraina og Russland sprer seg med ny fart. Russland har akseptert det såkalte valget i Donbass. Stadig ser vi rapporter på at flere hjelpesendinger krysser grensen mellom Russland og Ukraina, og forsørger dem som har kontroll over denne regionen med flere våpen og nye militærstyrker. Men krigen mellom Ukraina og Russland foregår ikke bare i Donetsk- og Luhansk-området. Den foregår vel så mye på kulturfronten.

Allerede i begynnelsen av 2014 ble den mest populære ukrainske gruppen Okean Elzy nektet å avholde konsertene sine i Russland. Det var bystyremedlem  i St. Petersburg, Vitaly Milonov, som ba den russiske kulturministeren om å forby Okean Elzy på grunn av deres «anti-russiske budskap». Det er vanskelig å se hva de mener er anti-russisk – det måtte i tilfelle være at Okean Elzys tekster er skrevet på ukrainsk.

Det viser seg at den russiske propagandamaskinen ikke bare begrenser seg til TV-kanaler og aviser. Den russiske kultureliten tas også aktivt i bruk. I mars 2014 publiserte det russiske kulturdepartementet en liste over kulturmedarbeidere, artister, skuespillere, forfattere osv. som støttet Putins invasjon av Ukraina på Krim. I November 2014 står det nå allerede 511 navn på støttebrevet til Vladimir Putin. De fleste av disse signaturene tilhører direktører av statlige kulturskoler betalt av statsbudsjettet.

Første gang listen ble publisert var for eksempel kunstneren Viktor Tsygal også inkludert. Han døde i 2005. Hvordan han kunne signere en støtteærklæring for Putin, ni år etter sin død, er det bare kulturdepartementet i Russland som kan svare på.

Det har også kommet direkte og indirekte appeller fra russiske artister som er like kjent og respektert i Ukraina som i Russland. For eksempel kom skuespilleren Ivan Okhlobystin med flere hatutallelser mot det ukrainske folket på sin Twitter-profil. Den russisk sangeren, Iosif Kobzon, støttet separatister med å holde en konsert i Donbass. Han brøt internasjonale regler da han ankom Donbass ved å krysse grensen til Ukraina i et området  kontrollert av separatister. Der sang han den nye «nasjonalsangen» til det såkalte Novorossia.

Grensene for den absurde oppførselen til Russlands kulturelite stopper ikke her. Skuespilleren Mikhail Poretsjnikov besøkte også separatistene i Donbass. Der fikk han leke krig og skøt på den ukrainske hæren mens russiske medier filmet det hele. På videoen ler Poretsjnikov over at han skyter mot den ukrainske hæren under offisielle våpenhvile. I tillegg var han ikledd presseklær, noe som stiller alle journalister som jobber i konflikområdet i et dårlig lys. Samtidig viser det den nåværende russiske kultureliten og mediaetikken til russiske TV-kanalers sanne ansikt.

Poretsjnikov representerer heldigvis ikke hele den russiske kultureliten. Det fins flere verdenskjente personer i Russland som ikke støtter Putin. Blant dem er Andrei Makarevitsj, Lilia Akhedzhakova, Iurij Shevtsjuk og Boris Akunin. Men for dem er det vanskelig å stå i mot strømmen. Andrei Makarevitsj fikk masse kritikk for sin konsert i byen Slovyansk, en by som de pro-russiske opprørerne tapte. I tillegg fikk han problemer med å holde sine konserter i Voronezh og Novosibirsk, som han selv mener er helt og holdent av politiske årsaker.

Dette er eksempler på at regjeringen i Russland, på samme måte som det var under Sovietperioden, har stor kontroll og innflytelse over media, og samtidig over enkelte artister og kulturmedarbeidere som de målrettet bruker for å oppnå sine politiske mål. De som er uenige risikerer å miste jobbene sine slik som Makarevitsj. Andre må bøte med livet; Alexej Devotsjenko, en skuespiller kjent for sin sterke kritikk av Putins aggresjon mot Ukraina, ble funnet død i en blodpøl i sin egen leilighet i Moskva.

Les også  – Putin-kritiker funnet død

Akkurat som annekteringen av Krim og Donbass omformaterte det politiske og økonomiske forholdet mellom Russland og Ukraina, skjer det samme med kulturforholdet mellom disse landene. Dette til tross for at Ukraina er en av de største importørerene av russisk kultur. Nesten alle russiske filmer kom på storskjermer i Ukraina, russiske TV-serier ble vist på Ukrainske kanaler døgnet rundt og russiske artister var alltid på scenen i de sentrale konsertsalene.

Men selv om russiske aktører dominerte på kulturfronten i Ukraina har Putin gjort russisk kultur en bjørnetjeneste med sine militære aktivteter under dekke av å ”beskytte interesser til etniske russere i Ukraina”. Etter hendelsen med Poretsjnikov ble 96 russiske filmer og TV-serier han spilte i forbudt i Ukraina. Andre artister utenom TV og film som støtter Putins politikk i Ukraina, har enda ikke blitt forbudte, men når man ser at ukrainere ikke en gang vil kjøpe tyggegummi laget i Russland, råder det stor tvil om at de noen gang kommer til å støtte artister som støtter den militære aggresjonen mot Ukraina.

Fra bilparken til Janukovytsj.
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

Fra bilparken til Janukovytsj.

Samtidig gir Putin et tidlig signal til den ukrainske regjeringen om at det er på tide å støtte utviklingen av sin egen kultur. Grunnen til at russiske filmer dominerte på ukrainsk TV var nettopp fordi Ukraina ikke støttet sin egen filmproduksjon. I ettertid har man funnet flere retrobiler i bil-parken til tidligere president Janukovytsj, som egentlig tilhørte den statlige «Dovzhenko kino-studio». Nok et eksempel på at Janukovytsj tilrøvet seg statlige midler til egen vinning.

Ukraina må satse på sine egne forfattere, regissører, skuespillere, sangere, kunstnere osv. Ukrainsk samtidslitteratur må komme ut av Russlands skygge. Dette gjelder også i Norge.  Andrej Kurkov, ukrainsk samtidsforfatter, leses av studenter ved UiB under emnet «Fordypning i Russisk litteratur». Dette skjer selv om Kurkov sier klart i fra om at hans bøker er ukrainsk litteratur. Ja, han skriver på russisk, men han er en ukrainsk forfatter. Når norske artister synger på engelsk gjør ikke dette dem til amerikanske eller britiske artister.

Ukrainsk nasjons- og kulturbygging, og den kulturelle uavhengigheten fra Russland, er like viktig som uavhenigheten fra russisk gass. Ukrainas venner i Vesten bør vise solidaritet, ikke bare politisk, men også kulturelt ved å invitere ukrainske forfattere, skuespillere og regissører på festivaler, støtte oversettelse av ukrainsk litteratur, og ikke minst ved å tilby utdanning om Ukraina og ukrainsk kultur og språk på et høyere akademisk nivå. Ukraina er ikke det samme som Russland og derfor kan vi ikke fortsette å prøve å forstå dette landet gjennom Russland og russisk språk. Det nystartede emnet «Ukraina, kultur, historie og politikk» ved UiO i år er derfor en meget bra start.

  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

Foto Andrei Makarevitsj: A.Savin [CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 or FAL], via Wikimedia Commons
 
Foto Iosif Kobzon: Georgeko at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This