Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 10. oktober, 2015

Kultursjefen i Lviv tvunget til å gå av etter kritikk mot kirken

Kultursjefen i Lviv tvunget til å gå av etter kritikk mot kirken


Iryna Mahdysh
ble 7. oktober tvunget til å gå av kultursjef i Lviv.

Bakgrunnen var et intervju Mahdysh ga i Ukrainska Pravda 6. oktober. I intervjuet forklarte hun at hun følte byens satsing på turisme gikk på bekostning på kulturtilbudet til byens egen befolkning, spesielt i bydelene. Som kultursjef hadde hun derfor prøvd å satse på å utvikle dette kulturtilbudet, et tilbud som turister sjelden ser.

Turister kommer og går, mens byen, med nesten én million innbyggere, har vidt forskjellige dagligdagse og kulturelle behov, forklarte Mahdysh.

Det finnes bydeler hvor det er ikke er noen tilbud i det hele tatt. Ikke et eneste kulturelt senter, ikke et bibliotek, teater eller kinotilbud. Bydelene er helt døde kulturelt sett. Den eneste kulturelle tilbudet i slike bydeler er kirken.

Og kirken begynner å utvide tilbudet sitt på grunn av dette og utnytte situasjon på sjokkerende vis. I en bydel finnes det statuer av Jomfru Maria i hver foajé på skolene, omkranset med blomster og et alter. Jeg har noen ganger kommet dit og sett presten ha en messe midt i skolens klassetime, med barna stilt opp på linje foran alteret. Ingen kunne forklare hvorfor barna var der, og ikke i klasserommene.

Jeg er ikke imot religion, det er en personlig sak. Men kirken må ikke bli den eneste institusjonen man får et kulturelt tilbud fra. Vi må også gi folket andre muligheter.

Det er dette som tydeligvis har forarget den ukrainske gresk-katolske presten Ustin Boiko, som skrev et sint brev til Lvivs ordfører Andrij Sadovij.

I brevet forlangte presten Buiko å få vite om Mahdysh sine uttalelser også reflekterte synet til ordfører Sadovij og Lviv kommune. Dersom de gjør det forlangte presten at ordfører Sadovij forklarte dette, ettersom ordføreren offentlig har gitt uttrykk for at han anser seg som gresk-katolsk. Presten påpekte også den viktige rollen kirken har i å bygge det åndelige og kulturelle livet i folket.

Ordfører Sadovij beklaget uttalesene til Mahdysh på sin Facebook-side og framhevet de sosiale aktivitetene til den ukrainske gresk-katolske kirken og lovpriste kirken som tidligere hadde hjulpet kommunen med å innfri sosiale partnerskapsavtaler. Selv om Sodovij roste Iryna Mahdysh for sine kvaliteter og talenter, mente han at det var vanskelig at de kunne jobbe sammen etter dette.

Iryna Mahdysh svarte samme dag med å levere inn sin oppsigelse, at hun ikke så noen annen utvei etter Sadovij sine uttalelser.

I kjølvannet av saken er det mange som gjør seg ulike tanker om saken. Mahdysh sine ord har opprørt mange, men fremdeles har ingen, heller ikke ordfører Sadovij, kunnet forklare hvorfor Mahdysh fant barn på skoler i en gudstjeneste,  rundt et alter, i stedet for å være i klasserommet.

Samtidig har mange gitt Mahdysh støtte i å sette fokus på kulturpolitikken hennes, nemlig å gi et bredere kulturtilbud til innbyggere i Lviv som bor i bydeler utenfor sentrum.

Andre bekymrer seg over om Sadovijs beklagelse til kirken kommer som på grunn av det kommende valget i Ukraina, i og med mange ble fornærmet over Magdysh sine uttalser, samt at Ukraina er et sekulært land der grunnloven slår fast om at hver borger har rett til å bekjenne seg eller ikke til noen religion, og at ingen religion skal bli annerkjent av staten som obligatorisk.

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This