Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Krim

 

Fakta om Krim på Wikipedia.

 

Krimtatarene

 

Hvem er krimtatarene?

Krimtatarene er den opprinnelige befolkningen på Krim-halvøya sør i Ukraina. Krimtatarene stammer fra og har tatt opp i seg ulike folkeslag som gjennom historien har slått seg ned på Krim. Krimtatarene har et tyrkiskliknende morsmål, og praktiserer en liberal sunni-islam. Det bor idag ca. 250 000 krimtatarer på Krim, og utgjør rundt 12 % av befolkningen på halvøya.

Sürgün, deportasjonen av krimtatarene.

I løpet av de tre dagene 18.-20. mai 1944 ble den resterende krimtatarske befolkningen på rundt 200 000 barn, kvinner, eldre og syke på Krim brutalt deportert av det sovjetiske sikkerhetspolitiet NKVD i kuvogner til Ural og Usbekistan. Deportasjonen ble begrunnet med at krimtatarene angivelig hadde samarbeidet med de tyske okkupantene. Den fullstendige deportasjonen som krimtatarene kaller Sürgün fulgte etter hard undertrykking fra Stalin-regimet gjennom 30-tallet, med deportasjoner av tusener til Nord-Russland og Ural og henrettelser av krimtatarske intellektuelle. Krimtatarene ble som ukrainerne hardt rammet sultkatastrofen som fulgte av tvangskollektiviseringen på begynnelsen av 30-tallet. Rundt halvparten av de deporterte i 1944 døde pga. sult, tørst og sykdommer. Krimtatarene fikk først vende tilbake til hjemlandet med reformprosessen under Gorbatsjov mot slutten av 80-tallet.

Krimtatarenes politiske kamp.

Etter å ha opplevd forfølgelse under det russiske imperiet opplevde krimtatarene noen år med selvstendighet og kulturell blomstring på 20-tallet i Den Sosialistiske autonome Republikken Krim, før lederen Veli Ibrahim ble henrettet av Stalin-regimet som «borgerlig nasjonalist» og forfølgelsen fortsatte. Krimtatarene har i eksil i Usbekistan kjempet med fredelige midler som underskriftsaksjoner og massemønstringer mot anklagen om kollektivt landsforræderi og for retten til å vende tilbake til hjemlandet. Den sentrale lederen i denne kampen Mustafa Dzhemilev har tilbrakt 15 år i sovjetiske fangeleirer. Dzhemilev ble første leder for Mejlisen som representerer den krimtatarske folkekongressen Qurultay da den ble opprettet på Krim i 1991. Mejlisen under nåværende leder Refat Chubarov har motsatt seg den russiske anneksjonen av Krim, og krimtatarene gjør gjeldende rettigheter som urbefolkning på Krim. Dzhemilev som har vært medlem av det ukrainske parlamentet siden 1998 har fått uoffisielt innreiseforbud til Krim for sin aktive motstand mot den russiske okkupasjonen. Putin-regimet forfølger krimtatarene og andre som er motstandere av den russiske okkupasjonen av Krim. Dzhemilev er aktuell som kandidat til Nobels fredspris.

Tekst om Krimtartarene: Sigurd Lydersen.

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This