Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 26. februar, 2017

Pressemelding fra Maidan Norway

Pressemelding fra Maidan Norway

 

FAKTA, IKKE KONSPIRASJONER.

 

Det er en mildt sagt underlig pressemelding som ble sluppet av den russiske ambassaden 17. februar. Ambassadør Teimuraz O. Ramishvili hevder at «Russland ikke har brutt folkeretten, har ikke sendt sine styrker inn i Ukraina og er ikke part i Minsk-avtalene». Alt ansvar for den siste tids utvikling for det bilaterale forholdet mellom Russland og Norge, både forut og etter 2014, blir lagt på den norske regjeringen og Stortinget.

Et sted presenterer ambassadøren revolusjonen i Kyiv som et NATO-ledet, høyreradikalt statskupp. Et annet sted at det foregår en anti-russisk konspirasjon mellom norsk media og de som skal være tjent på det (han utelater å nevne hvem disse mystiske bakmennene er). Vi har ikke kapasitet til å kommentere alle de ville påstandene i ambassadørens pressemelding, men la oss ta for oss én av dem: at Russland ikke har sendt sine styrker inn i Ukraina.

Hvis vi ser bort fra påstander fra russiske medier (som er identiske med de offisielle uttalelsene fra Russland), og heller ser på fakta, får vi et tydelig bilde av situasjonen i Ukraina:

  • Mange av de mest fryktede initiativtakerne av konflikten i Øst-Ukraina er russiske statsborgere, mange med lang fartstid fra russisk etterretning: Alexander Borodai (separatistenes første «statsminister), Igor Girkin (deres første militære leder), Arsen Pavlov, Igor Bezler osv.
  • Russland har helt siden konflikten brøt ut i 2014 sendt inn soldater våpen og militært materiell til Øst-Ukraina.

Russlands krigføring i Øst-Ukraina er ellers godt dokumentert av et utall pålitelige aktører innen media, borgerjournalistikk og NGO’er. OSCE har flere ganger observert avanserte russiske våpen og militært materiell i Øst-Ukraina. Etterforskningen etter nedskytingen av MH17 viste at flyet ble skutt ned av et BUK-luftvernmissilsystem tilhørende det russiske forsvaret. Dessuten har russiske spesialsoldater gjentatte ganger blitt tatt til fange på ukrainsk territorium.

Dette er selvfølgelig bakgrunnen for at aktoratet ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) den 14. november 2016 ikke bare kan skrive at Russland okkuperer Krim-halvøya, men at tilgjengelig informasjon tilsier at russiske og ukrainske styrker har vært i direkte militære trefninger med hverandre i Donbas-regionen i Øst-Ukraina – og at det derfor foregår en internasjonal væpnet konflikt i dette området. Oversatt til daglig tale betyr dette at aktoratet mener at Russland har gått til militært angrep på Ukraina i Donbas-regionen.

FNs hovedforsamling har da også erklært folkeavstemmingen på Krim som ugyldig og bekreftet Ukrainas suverenitet over området, samt fordømt «Russlands midlertidige okkupasjon» og «omfattende brudd på menneskerettighetene». Tilsvarende har OSSE fordømt Russlands angrep på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, omfattende brudd på Helsingfors-erklæringen og militære aggresjon mot Ukraina i Donbas-regionen.

Riktig komisk blir det når ambassadøren retter en pekefinger mot mediebildet i Norge. Kanskje han burde ta en grundig titt på propagandaen i sitt eget land? Vi venter spent på en sammenligning mellom norsk media og det anti-vestlige og ekstremistiske programmet Vesti Nedeli, som går på den russiske statskanalen ukentlig. I World Press Freedom Index, utarbeidet av «Reporters without Borders», ligger Norge på en 3. plass. Så kan ambassadøren scrolle nedover til 147. for å finne Russland.

Eller er alle disse rapportene en del av den internasjonale, anti-russiske konspirasjonen hele verden er en del av?

 

Kilder:

The Telegraph: Russian paratroopers captured in Ukraine ‘accidentally crossed border’ https://tinyurl.com/qbzhxzg

Forbes: Russian Combat Medals Put Lie To Putin’s Claim Of No Russian Troops In Ukraine. https://tinyurl.com/hodolrp

United Nations – General Assembly: 71/205. Situation of human rights in the Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol (Ukraine): https://tinyurl.com/hfxey53

ICC: Alleged crimes committed in the context of the «Maidan» protests since 21 November and other events in Ukraine since 20 February 2014. https://www.icc-cpi.int/ukraine

OSCE: Resolution on the Continuation of Clear, Gross and Uncorrected Violations of OSCE Commitments and International Norms by the Russian Federation. https://tinyurl.com/hkepl9d

JIT: Presentation preliminary results criminal investigation MH17 28-09-2016. https://tinyurl.com/jjkb8es

Reporters Without Borders: 2016 World Press Freedom Index. https://rsf.org/en/ranking/2016

 

Foto:

By GAD (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This