Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 18. oktober, 2015

Serhij Zjadan – Litteraturens punkstjerne og en fredfull anarkist

Serhij Zjadan – Litteraturens punkstjerne og en fredfull anarkist

 

Bli kjent med en av Ukrainas mest toneangivende forfatter, poet, oversetter, musikker og politisk aktivist.

 

Serhij Zjadan er født i en liten by i Øst-Ukraina i 1974. Han er utdannet språkviter. Forfatteren bor og jobber i Kharkiv - byen som frem til 1934 var Ukrainas hovedstad. Zjadan skriver primært på ukrainsk og har utgitt mange romaner og diktsamlinger som er oversatt til flere språk. Han er en viktig stemme i ukrainsk moderne kultur og i det politiske livet i hjemlandet Ukraina.

Zjadans literære stil sammenlignes ofte med jazz

Zjadans prosa er en kombinasjon av poesi og svart satire. Språket er til tider vulgært samtidig som det er veldig lyrisk. Zjadans første bok Big Mac ble utgitt i 2003. Det er en samling av korte fortellinger om en reise gjennom Vest-Europa der hoverpersoner har flere uvanlige møter med blant annet kunstnere, narkotika-selgere, dissidenter og andre rare skikkelser.

Zjadan er i stadig polemikk med hjemlandet Ukraina. Temaer i hans prosa er unge menn og kvinner fra 90-talls generasjonen som forsøker å finne sin plass i et land som sakte transformeres fra kommunisme til kapitalisme. Hovedpersoner i Zjadans bøker er ofte på reisefot uten mål og mening i søk for ny identitet og et bedre liv.

Roman Voroshylovgrad er utgitt i 2010 og kåret av BBC til beste ukrainske roman. Romanens engelske navn er The Invention of Jazz in Donbas og handler om den unge mannen Herman som får beskjed om at hans bror har forsvunnet og har etterlatt ham en bensinstasjon. Herman skal finne ut av hva han skal gjøre med forretningene til broren sin, samtidig som han forsøker å finne ham. For å  gjøre dette må han foreta en uvanlig reise, der konteksten er det industrielle landskapet i Øst-Ukraina.

Året 2014 er et blodig år for Ukraina 

På ett år opplever ukrainere som nasjon mer enn folk i andre europeiske land gjør i løpet av mange tiår. Hundre demonstranter ble skutt og drept på Maidan-plassen i Kyiv i februar 2014. En måned senere blir Krim-halvøya okkupert av russiske militære styrker. Ett par måneder senere blir større og større områder i Øst-Ukraina invadert ved hjelp av væpnet styrke fra Rusland. Krigen begynner for fullt.

Serhij Zjadan er en av mange aktivister som spilte en viktig rolle i disse dramatiske hendelsene. Kharkiv er den nest største byen i Ukraina og ligger et steinkast fra den russiske grensen. På lik linje med flere andre byer i Øst-Ukraina har Kharkiv opplevd at pro-russiske styrker har prøvd å ta over makten ved hjelp av våpen. Zjadan var en av aktivistene og organisatorene i Euromaidan som ønsket å beskytte byen sin fra pro-russiske styrker. Sammen med flere andre aktivister var bl.a. Zjadan med på å beskytte Kharkivs rådhus fra separatistene.

Situasjonen var ikke uten dramatikk. 10 mars 2014 skrev han på sin side på Facebook: Alt går bra med meg, venner. Zjadan, sammen med flere andre aktivister, ble geleidet fra rådhuset der de oppholdte seg og ut på plassen. De ble tvunget til å stå på knærne og kysse et russisk flagg. Aktivistene ble dessuten brutalt slått ned uten at politiet forsøkte å blande seg inn. Det stoppet imidlertid ikke aktivistene fra å fortsette kampen, og Zjadan på sin side fortsatte å kjempe for Ukraina gjennom kunsten sin.

 

Sangeren Zjadan er like karismatisk som forfatteren Zjadan

 

Som sanger ble Zjadan først kjent på 2000-tallet. Han synger sammen med bandet Hunder i Verdensrommet.  Hans musikk er så kalt ska-punk som er en blanding av jamaikansk, britisk og amerikansk punk. Musikken går i høyt tempo. Arbeiderklassen er ofte tema i Zjadans sanger. I en ukrainsk sammenheng er han unik nettopp på grunn av sine tekster om sosial ulikhet, korrupsjon og urettferdighet. Det er musikk om ukrainsk realitet i en spennende, musikalsk kontekst.

Poeten har ikke rett til å være stille i disse dager. Poeten må snakke, sier Zjadan. For tiden reiser han sammen med bandet sitt over hele Ukraina med ulike konserter der han leser dikt og synger. Zjadan promoterer ikke bare sin kunst, men også dialog mellom ukrainere. Det viktigste Serhij gjør for sitt hjemland er å holde konstant dialog mellom mennesker. Zjadan sier at så lenge poet kan, må han snakke med dem som vil lytte.


Serjii Zjadan er aktuell nå med MEET UKRAINE sitt
arrangement Serhij Zjadans Ukraina.

Arrangementet er
torsdag 29 oktober kl. 19.00, Litteraturhuset i Oslo.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord
og er i samarbeid med Maidan Norway.

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This