Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 21. desember, 2014

Sport i Donbass

Sport i Donbass

 

I denne artikkelen skal jeg se litt nærmere på de store lagidrettene; fotball, først og fremst, men også ishockey. Vi skal se litt på klubbene og hvordan de løser problemene de har hatt i Donbass, der krig og ustabile forhold preger hverdagen. Også fotballsupporterne skal jeg se litt på, hvordan de støttet Maidan og hvordan supportere fra ulike klubber samlet seg i en felles sak for et samlet og fritt Ukraina.

Shakhtar Donetsk

Den mest kjente fotballklubben i Ukraina er kanskje Shakhtar Donetsk. Klubben har en rekke mesterskap i Ukraina og har også svært gode internasjonale meritter å vise til. Å drive en profesjonell fotballklubb i Donetsk under separatistenes kontroll ville verken være lett, uten fare eller sportslig forsvarlig.

For å forstå hva en fotballsupporter er må vi kanskje forklare et par begreper. Ultras-supporter er en supporter gruppe som er kjent for sin tilhørighet til klubben. Ultras oppsto i Italia i 1960 – 70 årene og satte en ny standard for supportere og da spesielt fotballsupportere. Bruk av lys, bannere og sang satte en ny standard for supportere verden over. Ultras-supporterne holder ofte til i en fast del av et stadion, oftest der billettene er billigst. Ultras-supportere er gjerne de mest fanatiske av alle supportere. Å være en Ultras-supporter er en livsstil for mange. De følger laget sitt til alle bortekamper uansett hvor de er, så sant de har råd til det. I Norge har vi ingen typisk Ultras-supportere, bare dårlige etterligninger.

Forholdet mellom supportere fra de ulike klubbene har vært gjenstand for rivalisering. Men Ultras-supportere fra Dynamo Kiev tok aktiv del i Maidan-opprøret og sto blant annet vakt på Maidan. Etter hvert ble det en enighet mellom supporterklubbene til de fleste lagene at kampen for et samlet Ukraina var overordnet alt annet. I februar 2014 møtes representanter for de ulike Ultras-gruppene der de til slutt kommer med en felles uttalelse. I denne uttalelsen er det slått fast at vi er alle Ukrainere og at tilhengere av en annen klubb er som en bror. Det ble også nedlagt en bestemmelse om ikke-aggresjon. Det vil si forbud mot brenning av motstandernes faner, symboler eller direkte kamper på og utenfor stadion. De aller fleste Ultras-supportere støttet dette, også supportere til Shakhtar Donetsk. Janukovitsj og hans regime ble hovedmotstander i tiden framover.

I Januar 2014 gikk supporterne til Shakthar ut åpent å støttet Maidan. Sammen med andre supporter grupper støttet og utrykket de sin fordømmelse ovenfor daværende myndigheters maktovergrep i Kiev. Supporterne til Shakthar Donestk oppfordret også til boikott av sin egen klubb. Årsaken var at eier Renat Akhmetov var nær venn av daværende president Viktor Janukovitsj. For en supporter å oppfordre til boikott av egen klubb er nærmest utenkelig og dette må ha vært et valg som var vanskelig. Imidlertid viser supporternes oppfordring til dette at det overordnede målet med et samlet og fritt Ukraina ikke bare var tomme ord, men at det faktisk var overordnet alt annet.

Supportere fra ulike klubber har flere ganger gått sammen i gatene for å markere sin unisone støtte i kampen for et samlet Ukraina og i sin fordømmelse av den russiske aggresjonen. Supportere har også utviklet felles sanger for å markere sitt syn på konflikten, ofte sanger med en viss humoristisk undertone og ofte med Putin som skyteskive. Myten om at fotballsupportere er en gjeng med bøller som kun bryr seg om å lage bråk og drikke øl er bare en myte. Fotballsupportere i Ukraina har vist at noe faktisk er enda viktigere enn fotball.

En klubb uten støtte fra sine supportere er utenkelig. Dette har ført til at klubben har flyttet til Kiev der de denne sesongen har sitt kontor og der de trener. Hjemmekampene blir spilt i Lviv, helt vest i Ukraina.

HC Donbass

I Januar 2014 vant Stavanger Oilers Contenental Cup i ishockey. Contenental Cup er å sammenligne med fotballens Europa liga. Turneringen spilles i flere puljer, der det til slutt er et finalespill mellom de 4 lagene som gikk til finalen.  Nummer 2 i denne turneringen var HC Donbass. En klubb lokalisert i Donetsk og som til daglig spilte i KHL (Russisk liga der også en del andre lag fra andre land spiller). KHL blir regnet som verdens nest beste hockey liga etter den nordamerikanske NHL.

Pro-russisk milits plyndret arenaen til HC Donbass natt til 26 mai 2014. Stjal pokaler, ødela overvåkingsutstyr og satte fyr på arenaen.

HC Donbass besluttet i juli at det for inneværende sesong ville være umulig for dem å spille i KHL. Det var meningen at laget skulle spille i Ukrainsk serie inneværende sesong, men etter nøye vurderinger fant klubben ut å hoppe over denne sesongen. Sportslig holder ukrainsk hockey et for lavt nivå til at det ville vært forsvarlig. Klubben fristilte alle spillerne slik at de kunne finne nye klubber å spille for. Vi må i denne sammenheng tenke på at den hjemlige serien i Ukraina holder et nivå som vi kan sammenligne med norsk 1 divisjon (nest øverst nivå i Norge). Spranget fra KHL til dette nivået er enormt og spillere ville neppe fått noe ut av en sesong på dette nivået.

Det er ikke lett å drive med sport i øst-Ukraina. Det skal ikke stor fantasi for å forstå at andre ting tross alt er viktigere. Supporterne til fotballklubbene har vist at det å være fiender på tribunen ikke betyr noe i den store sammenheng. Supporternes felles holdning bevitner om et samhold som er sterkere enn hatet til motstanderklubben. Kanskje vi kan alle lære noe av dette.

  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte

Av Odd Kristiansen.

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Årets julefortelling - […] skriver noen artikler i Maidan.no i den artikkelen har jeg skrevet om hva som egentlig gjorde at supporterne til…

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This