Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 8. mars, 2015

Steinfeld kritiserer NRK-eksperter

Steinfeld kritiserer NRK-eksperter

 

Maidan Norway var blant mange som reagerte på URIX-innslaget på NRK P2, lørdag 7. mars, med forskningsdirektør Aslak Toje ved Nobelinstituttet – og ikke minst NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Førstnevnte hevdet bl.a. følgende om den russiske og ukrainske framstillingen av konflikten:

Begge virkelighetsoppfatninger er på sett og vis sanne!

Julie Wilhelmsen hevdet videre:

Ja, men lik mange andre hendelser i denne konflikten så er det slik at det som ser ut som et faktum, fort fremstilles som veldig forskjellig på begge sider. Og når man har bestemt seg for hvem som er den største slasken, så har man en tendens til å tolke alle fakta inn i en spesiell kontekst, der det er den andre parten som har skylden.

Og så fortsatte hun:

Og der er nok massakren på Majdan et egentlig skremmende eksempel fordi man så fort konkluderte med at det var Berkut, altså det ukrainske sikkerhetspolitiet, som skjøt dem man sa var 100 demonstranter. Mens det et helt år etterpå har de jo kommet fram…hva skal jeg si.. sterkt og pålitelig materiale, som viser at det kanskje bare var halvparten så mange som ble drept. Og for det andre  så ble veldig mange av dem drept av Majdans egne fraksjoner, i et forsøk for nettopp å legge skylden på ukrainske sikkerhetsstyrker.

Hans Wilhelm Steinfeld har også reagert på uttalelsene og skriver i dagens Dagbladet om det famøse innslaget. Han imøtegår begge utsagnene og konkluderer følgende:

Men et så grovt forsøk på løgnaktig propaganda à la Goebbels som  den russiske påstanden om, at aktivistene på Majdan myrdet sine egne i Kiev for å krisemaksimere, har jeg aldri vært vitne til. Når en norsk forsker også synes å mene, at Kievmassakren ble begått av Majdanaktivister for å legge  skylden  på Janukovitsj-regimet, konstateres et kildekritisk sammebrudd.  Og denne løgnen blir ikke sannere ved at  en norsk forsker gjentar den i NRK, enten det er sagt uaktsomt eller med forsett.  Men jeg frykter, at uttalelsen ble gitt i en tilstand av bevissthet i gjerningsøyeblikket i URIX på lørdag. Direktesendinger er alltid risikable.

http://www.dagbladet.no/2015/03/08/kultur/meninger/debatt/russland/ukraina/38105777/

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This