Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 5. mai, 2015

Ukrainas nye politi

Ukrainas nye politi

 

Politiet, og særlig trafikkpolitiet DAI, har for mange vært selve symbolet på et ikke-fungerende, korrupt maktsystem i Ukraina. Demotiverte, lavtlønnede politifolk, i kombinasjon med et system som gjorde en tilsynelatende enkel sak som en trafikkbot til et tidkrevende byråkratisk mareritt, har fått selv den mest samvittighetsfulle ukrainer til å betale bestikkelser.

Meningsmålinger har vist at politiet gjennom flere år har operert nesten fullstendig uten tillit blant befolkningen. I mai 2013 oppga kun 22,7 % at de hadde tillit til politiet (LINK), mens andre meningsmålinger viser enda lavere tall (LINK) En omfattende politireform er derfor nødvendig for å skape et nytt Ukraina for fremtiden.

På dette området har en del blitt utrettet allerede, og de første «nye» politifolkene skal etter planen være synlige i Kievs gater fra og med forsommeren 2015.

I første omgang er det, foruten Kiev, Odesa, Kharkiv og Lviv som skal få gleden av dette nye reformerte politivesenet.

Fra 27. april til 13. mai foregår første runde av utplukking av kandidater til det nye politiet i Lviv. Innenriksdepartementet inviterer interesserte til «Mitt nye politi». Innenfor veggene møtes man av smilende og hjelpsomme unge mennesker som står klar til å hjelpe med informasjon og registrering til første runde av konkurransen om disse forhåpentligvis ettertraktede posisjonene.

Selv ble jeg silt ut etter kun et par kontrollspørsmål da det viste seg at norsk pass hindrer meg fra å ikle meg en ukrainsk politiuniform. Foruten ukrainsk statsborgerskap er kravene som stilles følgende:

  • Ønske om kvalitetsendringer!
  • Alder 21 til 35 år.
  • Minimum skolegang på videregåendenivå.
  • Førerkort klasse B.
  • Rent rulleblad.
  • Flytende ukrainsk språk.
  • Fysisk helse og mental styrke.

Til gjengjeld kan man blant annet tilby profesjonell opplæring av internasjonal standard, stipend under utdanningen, prestisjefull stabil jobb med verdig lønn (8000-10.000 hry. per måned i følge enkelte medier).

Den videre utvelgelsesprosessen består av IQ-test, fysisk test, medisinsk test, psykologisk test, personlig intervju, teoretisk undervisning og profesjonell opplæring.

Inntil 1000 ansvarsfulle unge kvinner og menn skal til slutt forsøke å vinne tilbake folkets tillit her i Lviv mens de patruljerer byens gater i nye politibiler.

Rapporter fra lokale medier (05.05.2015) forteller at nærmere 6.000 personer allerede har registrert seg som interesserte i Lviv. Av disse er over 70% gutter, de fleste med høyere utdannelse.

Du kan lese mer om politireformen på http://police-reform.info/en/ og mer generell og fullstendig overvåking av reformeringen av Ukraina på http://platforma-reform.org/?page_id=351.

 

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This