Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 6. november, 2014

Ukrainske barn er krigens ofre

Ukrainske barn er krigens ofre

 

Ukraina er i krig. Krigshandlinger preger den østlige delen av landet, og tusenvis av mennesker er rammet, deriblant barn. Krigen i Øst-Ukraina, samt urolighetene som fulgte etter Maidan-demonstrasjonene i fjor vinter, har satt sitt merke på en hel generasjon oppvoksende barn i Ukraina. Barnepsykologen Robert Coles påpeker at en nasjons politikk blir en del av barns hverdagspsykologi. Nasjonale kriser er intet unntak, snarere tvert imot. Ukrainske barn er i svært stor grad berørt av situasjonen i landet.

 

The impact of conflict on children is everyone’s responsibility, and it must be everyone’s concern  -  Graça Machel, 1996

Barn i krig

Ifølge lokale helsemyndigheter var 35 barn blitt drept og 87 skadet som følge av krigshandlinger i Øst-Ukraina før 30. september i år. Den 5. november ble idrettsplassen utenfor en skole truffet av granater, og ytterligere to gutter ble drept. Mange flere barn har mistet foreldre og familiemedlemmer. For barn som fortsatt befinner seg i krigsrammede områder i Donetsk og Luhansk, er hverdagen alt annet enn normal. Barn står i fare for å bli drept av miner, og både det ukrainske utdanningsdepartementet og UNICEF melder om flere ødelagte skolebygninger i området. Mange barn har fått skolegangen avbrutt, selv om det er opprettet alternative internettbaserte løsninger. Barn i krigsrammede områder bor i bomberom, og må i stor grad holde seg innendørs. Mange barn har ikke tilgang på rent vann og lever under dårlige sanitære forhold.

Ukrainske myndigheter oppga i midten av oktober at i overkant av 417 000 personer er interne flyktninger i Ukraina, som følge av urolighetene i Øst-Ukraina. Minst en tredjedel av disse er barn. I tillegg til usikkerhet, sorg og traumatiske opplevelser disse barna tar med seg, melder UNICEF at barna ikke nødvendigvis får den oppfølgingen de trenger, som følge av mangel på barnepsykologer og et hjelpeapparat for barn i krise. Noen av disse internt fordrevne barna er adskilt fra sine foreldre. Ekstra sårbare er ukrainske barnehjemsbarn, som har blitt evakuert fra de mest krigsutsatte områdene.

Ukrainske medier har også rapportert at barn har blitt rekruttert som barnesoldater, og at barn blir brukt som hjelpere i krigen.

I en psykologisk vurdering av 204 barn utført av UNICEF i Donetsk-regionen i mai 2014, fortalte nesten annenhvert barn at de opplevde frykt, sinne, tristhet eller hadde søvnproblemer. Rapporten konkluderer med at barn i regionen er sterkt påvirket av krigen.

Foreldre i krig

Krigen i Øst-Ukraina rammer alle barn i Ukraina. Barn som bor i områder av landet som ikke er direkte berørt av krigshandlinger lever med en reell frykt for at deres nærmeste må delta i krigen. For mange blir frykten til en ulidelig smerte ved tapet av en forelder. Over 1000 ukrainske soldater antas være drept i kamphandlinger, og over 3000 er skadet, mange av dem fedre og mødre.

Mange ukrainske barn mistet også en far eller mor i løpet av de skjebnesvangre dagene i februar da over 100 demonstranter ble skutt og drept i Kyiv, og i løpet av den tragiske dagen i Odesa 2. mai da 46 personer ble brent ihjel eller skutt.

 

War violates every right of a child – the right to life, the right to be with family and community, the right to health, the right to the development of the personality and the right to be nurtured and protected - Graca Machel 1996

 

Barns forståelse av urolighetene

Mange ukrainske barn uttrykker sterke følelser for det som nå skjer i hjemlandet deres. Barnetegninger og -dikt har blitt samlet inn over hele Ukraina og sendt til ukrainske soldater som kjemper i Øst-Ukraina. Barn har samlet inn penger til den ukrainske hæren, som for eksempel 10 år gamle Taras som ga bort bursdagspengene sine til innkjøp av skuddsikre vester til ukrainske soldater. Barn har støttet ukrainske soldater gjennom sang og dans. Barn i Prykarpattja har til og med dannet en egen bataljon, hvis våpen er sang. Barna har samlet inn penger til skuddsikre vester til hæren. I samarbeid med UNICEF Ukraine har en rekke ukrainske barn laget kortfilmer hvor de uttrykker sine tanker om det som nå skjer i Ukraina. Barn er også med i sosiale reklamer mot krig.

I begynnelsen av mai publiserte avisa Gordonua,com en artikkel som inneholdt intervju med 20 ukrainske barn, som ble spurt spørsmålet: «Hva er det egentlig som foregår i Ukraina nå?» Barna uttrykker ulike oppfatninger av hva maidan-demonstrasjonene var, alt fra et sted hvor man kommer for å si sin mening, til at det er en by i Europa. Videre peker flesteparten av barna på at det foregår en krig mellom Ukraina og Russland, og at Russland har tatt Krim fra dem. Noen av barna sier at de ikke vet hvorfor, andre barn sier det er fordi Russland ønsker å være et større land. Felles for dem er at de ønsker at det skal bli fred i landet.

Talk-show-programmet 'Ukraina snakker' på Kanal Ukraina dedikerte et program til ukrainske barn som er rammet av krigen. Her møter vi 5-årige Sasha fra Luhansk, som ble skutt etter av separatister, mens de ropte 'Se som han løper'. Sasha ville ikke spise eller snakke på flere dager. 17-årige Andrij og hans yngre bror fra Slovjansk som mistet søsteren sin i et bombeangrep. Volodja og lillesøsteren hans fra Ivano-Frankivsk som mistet sin far da han tjenestegjorde som offiser i den ukrainske hæren. Vi får møte barn fra Slovjansk, som forteller om traumatiske opplevelser, og som ikler programlederen det ukrainske flagget. Vi får høre fra en overlevende fra Beslan-tragedien, og hvordan han har levd med tragedien de siste ti år. Vi får høre kommentarer fra barn om hva de ville gjort dersom de hadde hatt en tryllestav, og jenta som sier hun ville ofret sitt liv bare andre fikk leve. Vi får også møte psykologer som kommenterer gjennom hele sendingen, og som gir råd om hvordan man skal snakke med barn, og hva man skal fortelle dem. Til slutt får vi møte de ukrainske soldatene som fikk Sasha til å snakke igjen.

I slutten av januar i år intervjuet jeg Maksym, en gutt på 7 år som bor i den vest-ukrainske byen Lviv. Dette var før de tragiske hendelsene som fant sted i februar, da over hundre demonstranter ble skutt og drept under demonstrasjonene i Kyiv. Maksym fortalte meg om sine tanker rundt demonstrasjonene, og inntrykkene han satt igjen med. Under samtalen med Maksym ble det veldig klart for meg hvor mye barn får med seg av det som skjer i Ukraina, samtidig som årsakene til det som skjer ikke nødvendigvis er det viktigste for dem. Mens voksne tenderer til å legitimere, avfeie, debattere eller undergrave selve forståelsene av hvorfor ting har utviklet seg slik de har i Ukraina, er mitt inntrykk at barn fokuserer mer på de konkrete konsekvensene for de som rammes på en eller annen måte. Senere har Maksym blitt litt av en rikskjendis i Ukraina, som en følge av at tegningen han sendte til de ukrainske soldatene i Øst-Ukraina ble trykket opp som store plakater og hengt opp i flere ukrainske byer.

Internett-tv-kanalen Hromadske.tv postet i midten av mai i år to reportasjer fra en barnehage i Kyiv, hvor barna lagde en flashmob til støtte for et selvstendig Ukraina og fortalte om hva krig er. Barna som blir intervjuet sier at de ønsker å bo i et fritt Ukraina, deres fødeland. De bekymrer seg også for krig, og tenker først og fremst på alle ofrene for krigen. Uten å konkretisere, mener barna den eneste løsningen er at de som startet krigen også avslutter den. Patriotismen som barna uttrykker, og måten de ordlegger seg på, kjenner jeg godt igjen fra en stilkonkurranse jeg initierte for ukrainske skolebarn i 2007 (jeg har omtalt hvordan ukrainske barn snakker om sitt hjemland her).

Jeg har tidligere omtalt en økende patriotisme blant ukrainere etter Russlands annektering av Krim, og mye tyder altså på at denne blomstrende patriotismen i høyste grad også gjelder for ukrainske barn.

Tiltak for ukrainske barn

Det blir gjennomført tiltak for barn som er rammet av krigen, både av ukrainske myndigheter og organisasjoner, og utenlandske organisasjoner, selv om oppmerksomheten mot ukrainske barn virker å være mangelfull. For eksempel har flere enn 200 barn fra Øst-Ukraina og barn av foreldre som deltar i anti-terroristoperasjonen i Øst-Ukraina vært på sommerleir i utkanten av Kyiv. For øvrig har Krim en lang tradisjon for å være tilholdssted for en rekke sommerleire for ukrainske barn, og som et resultat av Russlands annektering av Krim har ukrainske barn måttet reise andre steder på sommerleir.

Det er også internasjonale hjelpeprosjekter for ukrainske barn. UNICEF og EU ECHO er tilstede, og hjelper til med rent vann og infrastruktur. Den svenske regjeringen har bevilget 1.1 millioner euro til tiltak for barn og barnefamilier i Donetsk. Den norske organisasjonen Open Heart, som har drevet veldedighetsarbeid for spesielt utsatte ukrainske barn i en årrekke, har nå intensivert hjelpen til Ukraina. Det samme gjelder også andre internasjonal hjelpeorganisasjoner. Norske myndigheter støtter et prosjekt for å styrke barns rettigheter i Ukraina, uavhengig av det siste årets begivenheter.

Barns beste

Uansett hvor bombene kommer fra, så er det barna som lider mest. Barn trenger en trygg og forutsigbar hverdag, noe som må gå foran alle andre hensyn. Vi burde lære av barn hva gjelder å se på konsekvensene av krigens grusomheter, og ikke så mye på dens årsaker. Hovedbudskapet fra barna er at krigen må ta slutt. Barn skal ikke være nødt til å forholde seg til krigens terror, barn skal ikke ha noen grunn for å danne en 'barnebataljon', barn skal ikke behøve å være villige til å ofre sitt liv for at andre skal få leve og barn skal ikke ha et behov for å uttrykke sin frustrasjon ved å søke hevn gjennom sine barnetegninger.

 

Verdt å lese

UNICEF Ukraine har publisert fem sterke historier om barn som har måttet flykte fra Krim, Donetsk og Luhansk.

Maidan Norway arrangerer i samarbeid med et ukrainsk institutt en stilkonkurranse for ukrainske barn. Vi vil følge opp barnas situasjon i Ukraina regelmessig på våre nettsider.

  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte
  Barn spiller nedenfor St. Andreas-kirken i Kiyv. Foto: Hallvard Fagerland.
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte
  Barn spiller nedenfor St. Andreas-kirken i Kiyv. Foto: Hallvard Fagerland.
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte
  Fra Peizazhna-alléen- landskapsparken for barn i Kiyv. Foto: Hallvard Fagerland.
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte
  Barn i Lviv. Foto: Hallvard Fagerland
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte
  Barn i Lviv. Foto: Hallvard Fagerland
  • maidannorway
  • Twitter
  • Pinterest
  • VKontakte
  Barn i Lviv. Foto: Hallvard Fagerland

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Post a Reply

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This