Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on 20. januar, 2015

«Volnovakha-offer» på Russia1

 

Forrige tirsdag, 15. januar 2015, traff en rakett en buss med sivile mennesker ombord. 12 ble drept og ytterligere 18 ble alvorlig skadet. Hendelsen fant sted ved en veisperring utenfor byen Volnovakha, nord for Mariopol i Øst-Ukraina. Ukrainske myndigheter har anklaget pro-russiske separatister for å stå bak angrepet, men separatistene nekter imidlertid for dette. Maidan Norway skrev tidligere om angrepet her.

Hendelsen ble imidlertid også omtalt på den russiske TV-kanalen Russia1. (Se over.)

Blant de skadede intervjuer Russia1 en dame som heter Snezjana Karpeka, en person de hevder var en av de overlevende på bussen. Kvinnen beskriver hendelsen i andre ordelag enn de andre på bussen. Etterpå forteller en representant for separatistene at skadene kom som følge av en mine i veien. Dette har blitt avvist av OSSE-representanter.

Problemet med innslaget er at kvinnen som står fram på russisk fjernsyn er ikke oppført i de offisielle listene over de overlevende på bussen. Listene med de døde og sårede i tragedien ble publisert flere steder, blant annet av det ukrainske innenriksdepartementet og på nettsiden for den selv-erklærte ”Donetsk folkelig republikk”. Der finnes ingen Snezjana Karpeka. Intervjuet foregår dessuten hjemme hos henne selv. De andre ofrene fra bussen har blitt intervjuet på sykehuset. Her er to eksempler på dette:

https://www.youtube.com/watch?v=BBKL8XeZ7ic
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_yzSpUvF2Bg

Man kan gjerne spørre seg over hvorfor Russia1 synes det er viktig å få russere og andre til å tro at det var en mine som forårsaket skadene på bussen og ikke fra en BM-21 Grad-rakett. Det er dette en av de overlevende på bussen bekrefter i det ene intervjuet fra sykehuset. Hun bor i ATO-området og er vant med å høre de lydene en slik Grad-raket forårsaker.

Innslaget føyer seg dermed inn i en rekke av tvilsomme nyheter som russiske medier serverer fra hendelsene i Øst-Ukraina. Det som er ekstra betenkelig er at dette ikke er en ytterliggående kanal, men statskanalen Russia1 som produserer slike nyheter.

Kommentarer / Comments

Kommentarer:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få siste nyheter og oppdateringer fra Maidan Norway.

 

Wow - dette fungerte jo! Velkommen! Du er nå medlem av vårt nyhetsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This